U bent niet ingelogd | inloggen
BUREAU VOOR TOETSING EN CERTIFICERING
startpagina / examens / interne prorail-taken / beoordelen infrabeschikbaarheid
Interne ProRail-taken:
Beoordelen Infrabeschikbaarheid
Omschrijving

De taak ‘Beoordelen Infrabeschikbaarheid (BI)’ bestaat uit het beoordelen van twee verschillende herkenbare elementen. Om aan en nabij de spoorweginfrastructuur te werken is een document werkplekbeveiligingsinstructie (WBI) nodig en om de veilige berijdbaarheid te garanderen wordt het (tijdelijk) beperken van de baanvaksnelheid ((T)SB) ingezet. Aan het beoordelen van beide delen van de taak zijn (wettelijke) eisen gesteld. Het beoordelingsproces van een WBI- of TSB-aanvraag ligt bij verschillende medewerkers infrabeschikbaarheid. Er zijn drie rollen te onderscheiden: Het beoordelen, het maken (toevoegen van treindienstleidermaatregelen) en de eindcontrole. De laatste rol besluit dat de WBI en/of TSB voldoet aan de eisen. De medewerkers met de taak ‘Beoordelen Infrabeschikbaarheid’ dienen alle rollen te kunnen vervullen.
 

Toelatingsvoorwaarden

Voor toelating tot het certificeringstraject geldt dat de medewerker werkzaam is bij de regionale afdeling Infrabeschikbaarheidsplanning van ProRail (IBP). Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden kunt u vinden in het certificeringschema BI op de website van de Stichting railAlert.
 

Onderdelen certificeringstraject

Het certificeringstraject voor de taak Beoordelen Infrabeschikbaarheid bestaat uit een kennistoets, drie casussen en een praktijkbeoordeling. De kennistoets en casussen zijn gericht op het kennen van de regelgeving en procedures, het inzicht in de processen en de keten waarin de kandidaat werkt en het weten hoe te handelen.
 

Kennistoets

De kennistoets bevat 30 meerkeuzevragen en wordt digitaal aangeboden en afgenomen.
 

Casustoetsen

Het casusexamen bestaat uit de volgende drie casussen:

  • Aanvraag-WBI/TSB Automatisch blokstelsel, EBS en NX
  • Aanvraag-WBI Dubbel enkelspoor en NX en maatregelen TRDL
  • Aanvraag-WBI EBS en Spanningsloosstelling
     

Praktijkbeoordelingslijst

De praktijkbeoordeling is een beoordeling van de vakbekwaamheid gebaseerd op het observeren en controleren van de kandidaat tijdens de leer-/werkperiode. De praktijkbeoordeling wordt door een door de Stichting railAlert gecertificeerde praktijkbeoordelaar van het bedrijf uitgevoerd. Bij het beoordelen maakt de praktijkbeoordelaar gebruik van de beoordelingsinstructie en de praktijkbeoordelingslijst van de Stichting railAlert, te downloaden vanaf de website van de Stichting railAlert. Ingevulde en ondertekende beoordelingslijsten en werkgeversverklaringen dienen als één document (samengevoegd) digitaal door ingelogde contactpersonen via www.b-t-c.nl  te worden geüpload.
 

Duur

Kennistoets: 60 minuten
Drie casussen: 60 minuten per casus
 

Documenten

 

Onderdeel      Prijs
  • Aanvraag- WBI/TSB Automatisch blokstelsel, EBS en NX (casus 3)
  € 243,67 (tot 01-03-2022)
  • Aanvraag-WBI Dubbel enkelspoor/NX en maatregelen TRDL (casus 1)
  € 243,67 (tot 01-03-2022)
  • Aanvraag-WBI EBS en Spanningsloosstelling (casus 2)
  € 243,67 (tot 01-03-2022)
  • Kennistoets Beoordelen Infrabeschikbaarheid
  € 179 (tot 01-03-2022)
  • Praktijkbeoordelingslijst Beoordelen Infrabeschikbaarheid
  € 52 (tot 01-03-2022)
start-
datum
locatie tijd vrije
plaatsen
onder-
delen
inschrijven
Heb je interesse in het afleggen van dit examen?
Neem dan contact met ons op:

Telefonisch: 033 467 4392
Per e-mail: info@b-t-c.nl